Skimmelsvamp opstår typisk ved, at der opstår kondens på en væg. Det sker især - men ikke kun - de steder, hvor der ikke er hulmur, og det er tilfældet en del steder i vores bygninger. Vores bygninger har i princippet isoleret hulmur, hvor der er hulmur.

Enkelte af vores boliger/butikker har haft mindre problemer med skimmelsvamp især pga. punkt 1, 2, 6 og specielt punkt 8 nedenfor. Bestyrelsen vil gerne understrege, at hvis nedenstående regler ikke er overholdt, er der ingen mulighed for at få udgifter til udbedring af sådanne problemer betalt af ejerforeningen:

  1. HOLD BOLIGEN TØR - Skimmelsvampe kan i de fleste tilfælde undgås, hvis du holder boligen tør og sikrer, at der er god ventilation.
  2. LUFT UD - Sørg for at lufte godt ud – lav gennemtræk i boligen 5-10 minutter flere gange dagligt. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset og i køkkenet, når du har været i bad eller laver mad.
  3. BRUG EMHÆTTE - Sørg altid for at bruge emhætten, når du laver mad. Tjek at udsugning og aftræk virker som det skal. Har du indvendigt aftræk, skal du søge bestyrelsen om tilladelse til at lave aftræk til det fri inde du  får det udført.
  4. TØR TØJ UDENFOR - Hæng tøj til tørre udenfor eller i tørrekældrene, eller brug en tørretumbler med kondensvirkning eller aftræk til det fri, fx dem i vaskekældrene.
  5. HOLD EN JÆVN TEMPERATUR - Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må ikke være lavere end 18 grader.
  6. TJEK AFTRÆK OG VENTILER - Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og se om aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer og er rene. 
  7. GØR RENT - Skimmelsvampe kan gro i støv, hvis der er tilstrækkelig fugt, og ophobet støv kan indeholde svampesporer og andre svampedele, der kan genere allergikere. Jævnlig støvsugning fjerner svampedele og grobunden for nye svampe.
  8. PAS PÅ DE KOLDE YDERVÆGGE - Hvis boligen er ældre eller dårligt isoleret, vil man ofte opleve at ydervæggene er betydeligt koldere end de indre vægge. I disse tilfælde er det vigtigt ikke at placere møbler med fast bagside op ad væggen. Der anbefales min. 10 cm. mellem væg og møbel for at sikre luftcirkulation og undgå kondens. Hvis der er kondens på en væg, se på ovennævnte muligheder for at forhindre den.
  9. TØR OP - Husk at tørre vægge og gulv i baderum af med en skraber eller et håndklæde. Hæng håndklædet til tørre udendørs.
  10. HOLD ØJE MED FUGTSKADER - Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte viceværten, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt.

 

Kilde: www.skimmel.dk med lokalorienterede kommentarer/tilretninger fra bestyrelsen.